Новинарска секција06.10.2020.

ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2020" У ОШ " ВЕСЕЛИН МАСЛЕША "Приче из средњовековне Србије уз песму и игру

У оквиру међународне манифестације“Дани Европске баштине 2020“, чији програм презентује ГО Вождовац за ученике трећег разреда ОШ „Веселин Маслеша“, организовано једружење крајем септембраса познатим аниматором за децу Предрагом Вуковићем Пеђолином.

На едукативан начин уз песму и игру,Пеђолино је успео да исприча приче из средњовековне Србије и да на занимљив и поучан начин дочара положај Срба у Европи у различитим периодима историје. У разговору са члановима новинарске секције наше школе, Пеђолино је рекао да ће ово предавање помоћи ученицима да боље упознају своју историју и схвате значај и улогу културног наслеђа Београда и Србије уопште.

Једино што је недостајало је многобројна публика која је овог пута изостала због мера која школа спроводи у вези вируса КОВИД-19.

Уна Радојичић и Давид Станковић

ОШ“Веселин Маслеша“
17.01.2020.

БИТИ КУЛ ЈЕ БИТИ ТАКВИ КАКВИ СТЕБити дете данас и није баш лако, посебно ако имаш много обавеза у школи и ван ње. Али није само то. Мораш и наћи своје место у друштву у коме би да те сви воле. Али шта је то што би те начинило кул особом.

Деца данас једино гледају ко има и колико новца, да ли носи оригиналне ствари или не и суде му на основу изгледа . Деца би требало другачије да гледају на свет и да не оцењују како се други облаче или изгледају јер је то њихов стил живота, већ да ли неко има добро срце и да ли уме да буде прави пријатељ.

О овој теми,разговарали смо са наставницима основне школе ,,Веселин Маслеша“ из Београда, и ево шта су нам рекли:

Да ли мислите да би деца требало да се деле на популарну и непопуларну?

,,Никако, треба да се деле на паметну, разбориту, културну, а не на популарну и не популарну“, рекла нам је МирјанМаи с Јлаиктше и лћи, да би наставнца географије.Да ли је битно да ли је неки ученик популаран или не?

,,Мислим да није битно, али генерално је јако важно за самопоуздање детета да буде прихваћено у друштву,да се не осећа изоловано“, одговорила је наставница немачког језика Тамара Пантелић


Да ли сте знали да постоји апликација помоћу које се гледа да ли је одећа оригинална и скупа и шта мислите о овоме?

,,Мислим да је то страшно. Већ одавно знамо да одело не чини човека и да је истицање на основу тога што носите одређену марку гардеробе превазиђено и да неки квалитети треба да буду племенитост, доброта, памет. Није добро да се на основу одеће бирају пријатељи“, истакла је Мирјана Бркић- Јовановић, наставница српског језика.


Да ли популарност ученика утиче на њихово понашање?

,,Нема то везе, понашање зависи од карактера и васпитања“, приметио је Душан Миловановић, наставник ликовног.

Какве одлике би требало да имају популарни ученици?

,,Пре свега треба да су добри ђаци, да им знање буде јако битно, али да не буду штребери.Требада буду лепо васпитани, културни, да буду добри другови и да шире позитивну енергију“,рекла је наставница физике Љубица Вучић.


То су нам рекли наставници, а по мишљењу ученика наше школе, девојчица је кул ако је дружељубива, паметна, ако се пристојно облачи, шири позитивну енергију, има велико срце и увек је ту да помогне некоме и да га утеши. Дечак је кул ако је паметан, прави пријатељ, фин и лепо васпитан и ако поштује девојчице.

Али то не значи да деца не треба да носе скупе и маркиране стваре. Међутим нека с е и боје чак иако им се такве ствари свиђају зато што бих други задиркивали и малтретирали. Ово је такође врста насиља које је проузроковао јутјуб, то јест популарни јутјубери које деца знају, а који су направили видео снимке у којима разговарају са људима о важности маркиране одеће.

Зато се ми питамо да ли се бити кул и популаран своди на новац, маркирану одећу и насиље према другима ? Онда у том сличају бити кул и не вреди баш труда. Популарност није битна, важно је да будете своји зато што сте кул баш такви какви сте. Свако ко о теби суди на основу одеће, не заслужује да ти буде пријатељ.


Новинарскa секција ОШ“Веселин Маслеша“ Београд

Уна Радојичић и Ружица Ерцеговчевић 6-4

Ментор: Весна Шормаз Јовановић17.01.2020.

ФУДБАЛЕРИ ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ ПОСЕТИЛИ МАСЛЕШУПрвотимци Црвене Звезде Радован Панков и Њеогош Петровић су заједно са маркетинг службом Црвене Звезде посетили прошлог месеца основну школу „Веселин Маслеша“.За ученике млађих разреда пре свих за прваке и другаке организован је занимљив забавни програм. Најмлађи ученици Маслеше имали су прилику да се упознају са фудбалерима, сликају са њима и добију аутограме. У дружењу које је организовано у сали за физичко наше школе ученици су са играчима поделили успомене које их везују за клуб и црвено-белу боју. Било је ту различитих питања од тога како се постаје фудбалер, који је најлепши гол, најтежи пораз па до тога ко је најбољи друг, да ли се сећају своје учитељице и да ли су их родитељи грдили за лоше оцене. Поред аутограма, нашим малишанима су уручили и поклоне. Време које су деца провела у присуству Раше Панкова и Његоша Петровића прошло је брзо, али и поред тога успомене ће остати незаборавне.


Новинарска секција ОШ“Веселин Маслеша“


Нина Мијодраговић 7-2


Анка Доганџић 7-2


професор: Весна Шормаз Јовановић17.01.2020.

ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА БЕОГРАДСКЕ АСОЦИЈАЦИЈЕ ШКОЛСКОГ СПОРТАНаграде основним и средњим школамаУ свечаној сали Старог двора, скупштине града Београда, 06.12.2019 у организацији Београдске асоцијације за школски спорт подељене су награде и признања најбољим градским основним и средњим школама чији су ученици постигли најбоље резултате на спортским теренима у протеклој школској години.


У разговору са градском секретарком Драганом Беловић, наши ђаци репортери су сазнали да ће у току наредног периода бити покренути многобројни бесплатни пројекти за децу и омладину где би се деца превасходно играла и била насмејана, а до највећих резултата се долази управо кроз игру и дружење. Председник Савеза за школски спорт Жељко Танасковић нам је рекао да бављење спортом преставља приоритет који мора бити део свакодневице сваког детета, због чега ће бити покренут велики број пројеката међу којима и пројекат „Спорт у школе“. Овим пројектом биће обухваћени ученици млађих разреда.Новинарска секција17.01.2020.

КИША НАМ НЕ МОЖЕ НИШТАЈесен је дошла , а са њом и кишни дани. Понекад су нам такви дани досадни и монотони јер нема физичке активности и трчања са другарима у паркићу или школском дворишту. Остају нам само друштвене игре , али ту нема физичког замора.Међутим, киша не може зауставити технологоју да напредује у области физичке активности и направи такве апарате који нам помажу да се после употребе тих справица лепше и лакше осећамо. Поред огромних справа и направа за вежбање које су доступне одраслима веома је мало оних које могу да користе деца. Ипак у последње време јављају се справице попут „WII FIT“ , даске која је повезана са истоименим конзолом која има игрице и у исто време помаже да се смањи килажа и избаце не потребне калорије. Ова даска такође може да измери килажу, количинупотрошених калорија и да вам омогући да играте игрице.Осим ове даске ви са компијутером можете трчати, играти тенис и бавити се разним споровима пазећи при том да нешто не поломите у кући док се у заносу бавите спортом јер сте онда у проблему и ви имодерна технологија.


Новинарска секција ОШ “Веселин Маслеша“ Београд

Давид Станковић 6-4

Ментор : Весна Шормаз ЈовановићПОШТОВАНИ НАШИ ЧИТАОЦИНовинарска секција активно и у овој школској 2019 / 2020 години. Пуно тога смо пропратили, а због приоритетних обавеза у школи нешто смо и пропустили. Нека нам зато не замере млади спортисти, ученици који су постигли резултате у неким другим сферама интересовања и сви они који су својим радом и залагањем допринели да школа буде поносна на њих. Трудићемо се да то исправимо.Наше текстове осим на Сајту школе можете прочитати и на Сајту Министарства омладине и спорта ( пројекат Ђак репортер) и подлистку „Пламенко“ Спортског журнала.


Ваша новинарска секција

Руководилац секције Весна Шормаз Јовановић


14.05.2018.

OДРЖАН ПРВИ САЈАЈМ КЊИГАО љубави и још понечемПоводом Дана школе, у организацији Тима за маркетинг, професора српског језика Владенке Ковачевић и Мирјане Бркић Јовановић, професора географије Мирјане Јакшић и професора историје Весне Шормаз Јовановић организован је први Сајам књига под слоганом „ О љубави и још понечем“.


Овај први Сајам, ученици љубитељи књижевности, посветили су писцу који је својим стиховима дотакао најдубља осећања младих Мирославу Антићу. Осим стихова познатог писца чули смо и стихове наших ученика. Улазница за Сајам била је књига. Све прикупљене књиге биће поклоњене у хауманитарне сврхе.Новинарска секција27.03.2018.

ПОЧЕЛА ЈУНИОРСКА NBA ЛИГА ЗА УЧЕНИКЕ ОСНОВНИХ ШКОЛАЈуниорска NBA лига Србије je oрганизована пo формату НБА лиге и укључује драфт, регуларни део, плејоф и фајнал 4. To je такмичење зa ученике 5 разреда и млађе, узраста од 10 дo 12 година. Лига је састављена oд 30 eкипа из 30 oсновних школа у Србији, a свака школа представља једну NBA екипу и носи oпрему тe eкипе.

У четвртак, 15.03.2018. одржан је драфт Jуниор НБА лиге, који je одржан у Спортском центру Раковица. Драфт je био подељен по дивизијама. Наша школа нашла се у Северозападној дивизији заједно са школама ОШ"Свети Сава", ОШ "Павле Савић", ОШ"Ћирило и Методије" и ОШ"Иван Горан Ковачић". Кошаркаши Маслеше на такмичењу ће представљати екипу Utah JAZZ , чије седиште је у граду Solt Lake City. Капитен екипе, ученик петог разреда Лазар Николић, преузео је НБА лопту и тиме званично увео школу у такмичење. Професор физичког васпитања Марко Зечевић, који већ више година учествује у овом пројекту задовољан је жребом и очекује добар пласман наших кошаркаша. „Надам се ће наша Utah jazz играти као што је права екипа Utah jazz на челу са Pit Maravicem, играчем чији су преци у Америку дошли из Србије, а који су играли и побеђивали у NBA лиги, рекао је на крају наш професир Марко.

У првој утакмици, наша школа, биће гост ОШ„ Павле Савић“ у Миријеву. Подржимо наше другаре са слоганом NEW AGE JAZZ или НОВО ВРЕМЕ МАСЛЕШЕ !!!!

Новинарска секција ОШ“Веселин Маслеша“

Божидар Димитријевић, 8-3

ментор: Весна Шормаз Јовановић


29.12.2017.

НОВОГОДИШЊА ПОРУКА
Нова је година шанса нова,

да кренеш путем својих снова,

да нижеш успехе, оствариш жеље,

да имаш праве пријатеље.

СРЕЋНА НОВА ГОДИНА свим нашим читаоцима, сарадницима и члановима редакције.

Ваша НОВИНАРСКА СЕКЦИЈА


14.12.2017.

ВЕСТИ ИЗ ШКОЛСКОГ СПОРТА

Новинарска секција ОШ“Веселин Маслеша“ из Београда била је на Сајму спорта

ФЕР ПЛЕЈ - (НЕ)ПОШТОВАЊЕ ПРОТИВНИКА

Шта је то фер плеј ? Да ли су то неписана правила којих се држе сви спортисти или је то реч која се користи као потсетник играчима на почетку неког меча ? У речнику стоји да је то часана и витешка борба у којој се поштују правила игре,а ево шта о томе мисле наши познати спортисти


АНКЕТА - Колико је фер плеј заиста заступљен у Србији и колико је заступљен у вашем спорту?


На ову анкету Дејан Савић тренер ватерполо репрезентације Србије одговорио је „Фер плеј је дефинитиивно заступљен у спорту али то не значи да може да се крши различитим условима када желиш да дођеш до циља“,на питање колико је фер плеј заступљен у ватерполу , кроз смех одговорио је „То је тешко питање,изван базена је изузетно заступљен,у базену није“.Такође као завршни део одговора на ову анкету он је рекао да би фер плеј заживео треба да се „ФЕРПЛЕЈИШЕ“


Давор Штефанек освајач златне медаље на Олимпијским играма у рвању рекао је „Искрено не знам, али у мом спорту је доста заступљен фер плеј . Мислим да код нас у рвању није као у осталим екипним спортовима, али мислим да је доста заступљен“ на наше питање шта треба да се уради да би заживео фер плеј одговорио је „ Пре свега треба да се поштују противници, једни друге да поштују, у такмичење да се не улази са мржњом и кад је неко бољи од тебе да прихватиш тај пораз. На пример, ја нисам био испоштован,на Олимпијским играма кад сам победио у финалу. По мени рвач из Јерменије није био уопсте фер плеј и није поднео тај пораз како треба“


Ненад Зимоњић одговорио је „Тешко је одговорити ја сам веома мало у Србији ,мислим да сви репрезентативци који су фер плеј и који представљају своју земљу на тај начин,мислим да на њих треба да се угледамо.Да би фер плеј заживео још више треба да се појача поштовање према противнику,према теренима где се игра,према публици, свему ономе што је -спорт а то је једно прелепо такмичење и надметање,то је нешто у чему треба уживати“.Питали смо нашег саговорника,колико је фер плеј заступљен у тенису на шта је он одговорио са доста самопоуздања „И те како је заступљен и је то један од спортова где је најприсутнији фер плеј“.


Наши спортисти су озбиљно и искрено одговарали на питања ђака репортера,и при том су изједначили новинаре почетнике са професионалцима чиме су показали се да су фер плеј и ван теренаИвана Грковић и Илма Манић VIII4 , ОШ“Веселин Маслеша“


Ђаци репортери на Сајму спорта14.12.2017.

ЂАЦИ РЕПОРТЕРИ НА САЈМУ СПОРТОВА

На Београдском сајму 24. новембра 2017.године одржан је Сајам спорта под слоганом „Србија земља спорта“. На сајму је било било пуно људи,познатих и маље познатих спортиста и много штандова који су презентовали спорт којим се баве.

Новинарска секција ОШ „Веселин Маслеша“ била је на сајму,обишла је многе штандове и причала је са спортистима.


Упознали смо мачеваоце,који су нам рекли да мачевање није опасан спорт. Тело спортисте је у потпуности заштићено тако да се не може повредити.Побеђује онај ко противника убоде мачем .


Још један интересантан спорт је стрељаштво, који је због тежине пушке намењен младима старијим од 15 година, који могу да погоде диск на висини од десет метара.


Осим ових спортова занимљиви су били и неки нови мање познати код нас као крикет,бејзбој, голф, софтбол, боћање и други.Обишли смо и штандове популарних спортова код нас где је и било највеће интерсовање.


новинарска секција
Дуња Милановић 6-4
Уна Мрђеновић 6-426.10.2017.

НА ЧАСУ БИОЛОШКЕ СЕКЦИЈЕ

Лист чуваркуће гледан кроз микроскоп

У оквиру рада биолошке секције, коју води наставница биологије Љиљана Голубовић,ученици петог разреда посматрали су,микроскопом увеличану покорицу листа чуваркуће и бележили изглед и промене на листу.

Одушевљење је било велико јер су имали прилику да користе микроскоп и кроз истраживачки рад сагледају лепоту коју нам је подарила природа.

Новинарска секција26.10.2017.

ПОСЕТА МУЗЕЈУ ВАЗДУХОПЛОВСТВА

У част 60-те годишњице лансирања космичког брода Спитњик, Музеј ваздухопловства-Београд и Руски дом организовали су изложбу посвећену руској космонаутици и пројекту Спутњик. Овом догађају су присуствовали ученици наше школе са Весном Јовановић – Шормаз, наставницом историје и Слађаном Матијашевић, наставницом техничког образовања. Посебно занимљиво било је јавно предавање које је одржао космонаут Роскосмоса, као и играни филма о Јурију Гагарину, „Гагарин - Први у космосу".

Присутнима су се обратили Александар Јурјевић Калеија, представник Роскосмоса, Чедо Миливојевић, директор Музеја ваздухопловства и Александар Васиљевич Чепурин, амбасадор представништва Руске Федерације.13.06.2017.

ЂАЦИ РЕПОРТЕРИ СУ НАШ МЕДИЈ


У дневном листу „Курир“ 20.маја 2017.године изашао је подлистак „Пламенко“,часопис за децу који промовише спорт у школама.

Текстови, наших ученица Катарине Пештерац и Исидоре Цвијовић ученице осмог разреда и Ане Вучић и Александре Миловић ученице седмог разреда,чланица новинарске секције коју води професорка историје Весна Шормаз Јовановић објављени су на другој страни овог часописа. У оквиру пројекта „Ђак репортер“,наше новинарке присуствовале су свечаном отварању Дечијег сајма у Београду и направиле интервјуе које можете погледати овде.


10.04.2017.

КОШАРКАШИ MAСЛЕШЕ У NBA ЛИГИ ДОЖИВЕЛИ ПОРАЗ


У оквиру пројекта NBA лиге за кошаркаше основних школа одигран је меч између ОШ „Весели Маслеша” која је била гост и домаћина ОШ „Драган Лукић”. Утакмица је била напета и пун исчекивања. Резултат је био променљив. Час је водила гостујућа, а час домаћа екипа. Након полувремена гостујући играчи су се опустили јер су у очима већ видели су победу и лагано попуштали у игри. То се није свидело тренеру кошаркаша Маслеше Марку Зечевићу,који је покушавао да смири екипу. Оваква игра гостујуће екипе ишла је у прилог домаћину. Због непажње, ОШ „Веселин Маслеша” није успела да спречи напад противника и на лаким грешкама је губила поене који су их довели до пораза. Са великим разочарењем играчи су напустили паркет. Одлучили су да на следећим утакмицама не дозволе да их полет победе понесе, чврсто стану на своје ноге и донесу победу нашој школи.Ана Вучић VII3
ОШ „Веселин Маслеша”


30.03.2017.

ПОСЛЕ ПОРАЗА, ВЕЛИКА ПОБЕДА


После претрпљеног пораза у првој утакмици кошаркашка екипа ОШ „Веселин Маслеша“ одлучно се вратила на паркет са жељом да победи у NBA лиги. Другу утакмицу ОШ „Веселин Маслеша” заиграла је са ОШ „Уједињене Нације” која представља Golden State Warriors. На самом почетку утакмице навијачи су навијали и узвикивали име наше школе сто је дало потстрек играчима да играју боље. Без икаквог оклевања играчи су играли бржу и бољу утакмицу што је омело Golden State да да свој максимум. Утакмица се завршила победом ОШ „Веселин Маслеша“ која је славила са својим навијачима и тренером Марком, који је био поносан на добро одиграној утакмици.Ана Вучић VII3
ОШ „Веселин Маслеша”


30.03.2017.

ИДЕМО ДО ПОБЕДЕ


У ОШ „Веселин Маслеша“ 22.03.2017. у 14h одиграо се први меч.Као домаћин ОШ „Веселин Маслеша“ почаствовано је угостила ОШ „14 Октобар” која представља Los Angeles Lakers. На почетку меча било је напето собзиром да је ово био први меч. Утакмици су присуствовали тренери,судије,људи из организације и многобројни навијачи.Прве поене задобила је домаћа екипа,али то није омело Lakers-е да дођу до победе.Ученици старијих разреда помно су пратили утакмицу и навијали за своју школу.У трећој и четвртој четвртини ОШ „Веселин Маслеша” уз помоћ навијача и њиховог бодрења успела је да преокрене резултат. Десет секунди пред крај утакмице Lakers-и су дали одлучујуцу тројку која је свела резултат на један разлике. У том моменту било је касно да ишта преузмемо и на лицима играча видело се разочарењe,али навијачи су наставили идаље да их бодре и успели су да их охрабре и врате осмех на лице.
Ана Вучић VII3 ОШ „Веселин Маслеша“


29.03.2017.

ИГРА ИЗ ДАЛЕКЕ ДАНСКЕ - РУКОМЕТ ОСВАЈИЛА ЈЕ ШКОЛАРЦЕ


На Вождовцу почиње општинско првенство у рукомету


Рукомет,омиљена игра многих младих настала је далеке 1898.године у Данској, а код нас је стигла тек после Другог светског рата 1949.године. Од тада па до данас игра има велики број љубитеља свих узраста. Правила игре се лако памте и још лакше спроведе.Утакмица траје два полувремена по 30 минута.Тим чине шест играча и голман,а победник је она екипа која да највише голова.

Рукомет је веома популарна игра код ученика основних школа.Тим поводом се организују честа такмичења. На овогодишњем општинском такмичењу у рукомету, које ће се одржати у ОШ „Бора Станковић" на Бањици 28. марта 2017.године са почетком у 10 часова учествоваће и ученици ОШ „Веселин Маслеша”.

Ученици ће се такмичити у две групе и то за седми и осми разред, а онда за пети и шести. У првом кругу такмичиће се рукометаши ОШ „Карађорђе” и ОШ „Милан Ђ.Милићевић„. Победник из ове утакмице играће са рукометашима ОШ „Веселин Маслеша”.
Милица Каравла

ОШ"Веселин Маслеша"

Београд


17.03.2017.

ТАКМИЧЕЊЕ У ШАХУ - БРОНЗА СИЈА КАО ЗЛАТО


На општинском такмичењу у шаху девојчице ОШ „Веселин Маслеша” из Београда освојиле треће место


Бронза сија као злато


Почетком марта у ОШ „Војвода Путник” у Рипњу одржано је општинско такмичење у шаху.

Екипа ученика ОШ „Веселин Маслеша” ,такмичила се је у три категорије и то у женској и мушкој категорији старијих разреда и трећој категорији за млађе разреде.

У женској категорији такмичиле су се Тара Тадић и Катарина Пештерац. У мушкој категорији снаге су одмерили на првој табли Милош Николић,на другој Милутин Бубало,Бакир Манић на трећој док је четврта табла била предвиђена за ученике млађих разреда.

Женска екипа упела је да победи противнике и пласира се на градско такмичење,док су дечаци морали да се задовоље четвртим местом.


Катарина Пештерац VIII

ОШ „Веселин Маслеша”

Београд


17.03.2017.

КАДА СЕ ВОЛИ И СПОРТ И ШКОЛА УСПЕХ ЈЕ НЕИЗОСТАВАН


Упорност води до циља


Све више младих особа, инспирисана победама нашег најуспешнијег тенисера Новака Ђоковића, одлучују да крену његовим стопама.

Медутим, још пре осам година Јелена Марјановић, ученица ОШ "Веселин Маслеша", креће на исцрпне тренинге тениса. Каријеру младог спортисте започиње у клубу "Гемакс" са својих шест ипо година и од тада ниже успехе. Данас у категорији "Државног такмичења Србије" (14 година) осваја пехар који је 32 по реду. Исрцпне тренинге Јелена има шест пута недељно од тога два пута у групи кондиције. Тренинзи трају по два сата. Припреме су организоване у тениском клубу "Новак" у Београду, а трнутно тренира у тениском клубу "Црвена Звезда".

Учествовала је на турнирима широм Европе у: Бугарској, Чешкој и Француској. Њен тренер, Драган Станковић за Јелену има само речи хвале.

Јелена Марјановић је ученица седмог разреда и својим примером показује да упорност, истрајност и пожртвованост могу довести до успеха и у школи и на терену .Александра Миловић

Новинарска секција

ОШ”Веселин Маслеша”


15.03.2017.

ЈУНИОРСКА „НБА” ЛИГА ПРОЈЕКАТ КОЈИ ВОЛЕ У ОШ „ВЕСЕЛИН МАСЛЕША”


Кошарка омиљени спорт


У ОШ“Веселин Маслеша“ пројекат Јунорска НБА лига оживео је прошле године школске године и одмах је наишао на велико интересовање ученика. Јуниорска НБА лига је такмичење ученика петог разреда у кошарци.На такмичењу учествују дечаци и девојчице из 30 основних школа Србије. Лигу чине 20 екипа(школа) из Београда,5 из Ниша и 5 из Новог Сада.Током такмичења свака екипа одигра најманје 8,а највише 12 утакмица.Свака школа од организатора добије дресове одабраног клуба НБА лиге.Школе се деле на Источну и Западну конференцију.Сваку конференцију чине 15 школа које се деле на три дивизије.Најбољи тимови иду у Pley of где ће се одлучити победник такмичења.Прошле године ОШ“Веселин Маслеша“ предтављала је Chicago Bulls клуб и била је међу четири најбоље екипе.Ове године ОШ“Веселин Маслеша“ ће такође учествовати у Драфту за Јуниорску НБА лигу 15.03.2017.године у 13:00.Надамо се да ће наши кошаркаши уз помоћ наставника физичког Марка Зечевића успети да буде међу три најбоље школе и дружити се са професионалним кошаркашимa.


Ана Вучић VII

ОШ " Веселин Маслеша"

Београд


07.03.2017.

ДРЖАВНИ ТУРНИР FLLЛИГЕ ЛЕГОХОЛИЧАРИ

На државном турниру FLLлиге Легохоличари освојили су награду


„УСПЕЛО НАМ ЈЕ”


Почетком године одржан је државни турнир у оквиру FLL лиге који је организован у Научно-технолошком парку Београд у згради В5. Овогодишња тема била је ЖИВОТИЊСКИ САВЕЗНИЦИ (ANIMAL ALLIES).

Такмичење је отворила Татјана Матић, државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација,а наш рад надгледала је Гордана Даниловић-Грковић, директорка Пословно технолошког инкубатора техчничких факултета Београда. На такмичењу је било чак 16 тимова из 14 школа укључујући и нашу са тимом LEGOholičari. Организатор целог такмичења, чак трећи пут за редом, био је Ален Пиљак (председник EU EDU LAB-а). Гост на такмичењу био је Ненад Тодоровић.

Овогодишњи чланови тима LEGOholičarа су: Михајло Ракоњац (капитен тима и овогодишњи освајач специјалне награде „GVOZDENI FLL RATNIK”), Маја Миловић, Николета Минић, Срђан Гајић и Иван Митровић.

Ове године наш тим се није квалфиковао на даље такмичење, али ни кући ни у школу нису дошли празних руку. Освојили су награду под назвом „USPELO NAM JE!” зато што су били тим са највише потешкоћа при раду. Пројекат нашег тима био је „Лифт пас” који има намену да помогне старим псима и псима са инвалидитетом да се крећу лакше уз и низ степенице.

Тим је знао да због потешкоћа неће успети да се квалификује на следеће такмичење, али су отишли на такмичење да се забаве, друже и стекну нове пријатеље. Наш тим се спријатељио са члановима других тимова и стекао једно велико искуство.


Ове године су се квалификовали за даље такмичење:


• место: PoliBoti ( Политехничка школа нових технологија),

• место: LеgoBаts (Прва крагујевачка гимнзија)

• место: Lego-buzz (Прва крагујевачка гимназија)Новинарска секција

Срђан Гајић


09.01.2017.

ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ – НАЧИН ОПСТАНКА ЖИВОТА НА ЗЕМЉИ

Крајем прошле 2016. године у нашој школи одржана су занимљива предавања уредника National Geographic и представника Аеродрома „Никола Тесла“ и Електропривреде Србије

на тему:


Заштита животне средине – начин опстанка живота на земљи


На иницијативу родитеља ученика наше школе Вере Вучић Јовановић и фирме Аdria Media Group, а у оквиру пројекта који се односи на очување друштвене и животне средине у децембру 2016.године одржана су два занимљива предавања и изложба награђених фотографија читалаца часописа National Geographic. Предавања која су намењена ученицима старијих разреда, односе се на очување животне средине, уштеду енергије и проналаска нових начина производње струје

из обновљивих извора енергије.

Ученици су активно учествовали у раду,постављали су питања и добијали још занимљивије одговоре којима су широм отворили врата занимљивостима физике, астрономије, географије, екологије.....

Предавања и изложба су одржана у организацији географске и новинарске секције и Тима за маркетинг.29.12.2016.

ПОСЕТА СОКО ШТАРКУ

Ученици одељења V-4 наше школе су са одељењским старешином Весном Шормаз Јовановић и професорком биологије Славицом Поповић Бубујук , 29.децембра 2016.године посетили фабрику „Соко Штарк“

Наша домаћица Маја, упознала је ученике са процесом производње и радом фабрике и показала им како се праве чоколадне бананице, чоколада,

наполитанке и други приозводи из производног асортимана ове фабрике.Ученици су имали прилике да разговарају са запосленима из Сектора за производни развој са којима су размењивали искуства у вези укуса и изгледа слаткиша,а било је сугестија и у вези нових производих програма.Ипак, најзанимљивија је била израда сопствених чоколада које су наши ђаци сами направили.

Посету „Соко Штарку“ искористили смо да повежемо два програма који се успешно реализују у нашој школи „Предузетништво“ и „Професионална орјентација“, као и рад новинарске секције и Тима за маркетинг наше школе.
25.12.2016.

ИНТЕРВЈУ СА НАШОМ КОШАРКАШКОМ ЗВЕЗДОМ

Поводом победе, Александра Јоксимовића , на „Akva Vive” koшаркашком турниру , 7 децембра 2016.године у нашој школи огржана је пригодна манифестација на којој је Кошаркашица КК „Цревене звезде” Наташа Ковачевић уручила награду нашем ученику.


О томе нешто више сазнаћете овде