Библиотека


О БИБЛИОТЕЦИ

РАД ШКОЛСКЕ БИБЛИОТЕКЕНаша библиотека није само место где ученици долазе да узму или врате књиге, она је поуздан ослонац образовном и васпитном процесу. Не чекамо да ученици сами дођу у библиотеку, трудимо се да библиотеку приближимо њима. Свесни смо да са једне стране треба одржати традиционалан однос према књизи а са друге задовољити њихова стремљења ка новим медијима и информационим потребама.

Улога библиотеке је у подучавању и учењу, незаобилазна је у стварању и реализацији културних догађаја, као што су: Доситејево перo, Читалачка значка, Mајска песничка сусретања, изложбе, квизови, књижевни сусрети, организовање појединих секција, продајне промоције издавачких кућа, обележавање значајних јубилеја везаних за школу и просвету. Сем овога, учествује и у многим активностима предвиђеним Годишњим планом рада школе и Развојним планом школе. Она је и простор у коме се изводи наставни процес из појединих предмета и тако се ученици припремају за самостално коришћење разних извора информација.

У оквиру библиотеке постоји и библиотечка секција која помаже у издавању књига, изради паноа, препорукама књига другим ученицима. Колико ученици воле рад у овој секцији, показују својим сталним присуством, чак и за време великог одмора су на својим „пословним задацима“.

Школска библиотека је право место за окупљање ученика ван наставе, јер се поред стицања додатног знања ту креативно и друже. Кад год смо у могућности, одлазимо са ученицима на различите културне догађаје ван школе и тако доприносимо промоцији читања и неговању лепе речи.

Наша библиотека има одличну сарадњу са осталим школским библиотекама на општини Вождовац, као и са матичном библиотеком „ Доситеј Обрадовић“ која сваке године ученицима првог разреда дели бесплатне чланске карте за њима најближу библиотеку „ Карађорђе“.

За складиштење и чување књижног фонда заслужни су бројни наставници који су обављали послове библиотекара. Библиотека је првобитно била смештена на првом спрату, а од 2002. налази се у приземљу школске зграде. Састоји се од просторијe у којој је ученички фонд и читаоница (20 места), посебне просторије за библиотекара, у којој су и витрине са наставничким фондом, а оно што је део фонда који се ређе користи смештено је у мањој просторији.

Након ревизије која је урађена школске 2016/17.године, број књига је преко 5000. Велики број књига су поклонили наши ученици и њихови родитељи, а обогаћивању фонда доприноси и школа у складу са својим могућностима.

Књижни фонд углавном чине књиге за децу и обавезна лектира ( која је смештена у посебним витринама), сликовнице и уџбеници; фонд за наставнике – стручна литература, белетристика, лексикони, речници, енциклопедије, часописи и штампа.

Два компјутера, један штампач, доступност интернета, пројектор и пројектно платно дају могућност приказивања различитих садржаја путем презентација, тако да је простор библиотеке погодан за извођење наставе или коришћење у ваннаставне сврхе.

Трудимо се да што више набавимо нових издања књижевности за децу, допунимо лектиру, као и стручну литературу за наставнике и стручне сараднике. Сваке године брижљиво бирамо и обезбеђујемо набавку књига за награђивање ученика.

Осим наших ђака и запослених, корисници су нам и наши бивши ученици, што нас посебно радује.


Радно време библиотеке

(парна смена пре подне - непарна по подне)

понедељак, уторак и среда 12.00 -18.00 ч.

четвртак и петак 9.00 - 15.00 ч.

(непарна смена пре подне - парна по подне)

понедељак, уторак и среда 9.00 - 15.00 ч.

четвртак и петак 12.00 - 18.00 ч.

_______________________

22.2 И 14.3.2023.

ДНЕВНИК ЧИТАЊА

У оквиру планираних активности, у библиотеци су одржана два часа са ученицима VII-2 и VII-3 одељења. Разговарало се о важности вођења дневника прочитаних књига и начинима писања. Ученици су говорили о својим доживљајима и утисцима након прочитаног дела. Мали број ученика има навику да током читања бележи најважније делове из књиге, омиљене цитате или своја размишљања. Дате су им сугестије како могу да воде свој дневник и прочитани делови из књиге „Мој дневник прочитаних књига“ Славице Марковић, у издању Креативног центра.

Реализатори: Владенка Ковачевић и Мирослава Ђурђевић_______________________

06.03.2023.

ПОСЕТА НАРОДНОЈ БИБЛИОТЕЦИ

Ученици VI-3 одељења посетили су Народну библиотеку са одељењским стрешином Владенком Ковачевић. Посета је организована у оквиру планираних активности из медијске писмености.

Мирјана Станишић и Биљана Дојчиновић, ауторке изложбе „Стазе, споне, спознаје“, на занимљив начин су говориле о животу и стваралаштву Десанке Максимовић, Исидоре Секулић и Јелене Димитријевић. Ученици су кроз изложбу упознати са рукописном заоставштином, коресподенцијом, као и првим штампаним издањима оних дела наших ауторки која нам откривају њихове путеве, животна и уметничка стремљења.

У лабораторији за конзервацију и рестаурацију књига ученицима су показане технике, методе и опрема које се користе у раду на оштећеним књигама.

Ученици су на крају посетили централну читаоницу и собе легате Милана Ракића и Милоша Црњанског._______________________

25.10.2022.

ПОСЕТА САЈМУ КЊИГА

Сајам књига је манифестација коју наши ученици већ традиционално посећују. Чланови библиотечке секције су са наставницом српског језика Владенком Ковачевић, посетили 65. Међународни сајам књига који је отворен под слоганом ПОВРАТАК НАПИСАНИХ. Ово је била прилика да се ученици упознају са најновијим и неким старијим издањима књига и стрипова, обиђу многе штандове домаћих издавача. Уживали су у одабиру књига којима ће обогатити своје библиотеке и знање. Посебно им се допала посета Вулкановом штанду на коме су им представљени дигитални уџбеници и 3Д анимације различитих садржаја._______________________

06.10.2022.

ДЕЧИЈА НЕДЕЉА

У оквиру Дечије недеље, на часу одељењског старешине, у 6-3 одржана је радионица на тему „Слични смо, а различити“. Ученици су кроз ликовне и литерарне радове показали на који начин треба неговати различитости и бити толерантан. Најбољи радови су изложени на паноима. Часу је присуствовала Горица Клисура, психолог школе._______________________

03.10.2022.

ПЕСНИЧКА СУСРЕТАЊА

Дуња Репак, ученица 1-2, и Павле Виденовић, ученик 6-2, учествовали су на општинском такмичењу песника- ученика основних и средњих школа и кандидати су за градска ПЕСНИЧКА СУСРЕТАЊА 2022. У образложењу жирија је истакнуто да су награђени за поетско инспиративан и зрео рад.

ЧЕСТИТАМО!_______________________

26.09.2022.

ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

Савет Европе је 2001. године у сарадњи са Европском комисијом покренуо иницијативу чији је циљ промовисање учења језика. Од тада се овај дан обележава широм Европе 26. септембра. Ове године иницијатива слави свој 20. рођендан.

За овогодишњи Европски дан језика одабрали смо мисли познатих личности, а у томе су нам помогли ученици 6-3 и њихови родитељи. На паноу који се налази у холу школе исписани су цитати на неколико европских језика: македонском, италијанском, руском, немачком, француском и шпанском језику._______________________

08.09.2022.

ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПИСМЕНОСТИ

Међународни дан писмености, који се 8. септембра прославља свуда у свету како би се подстакао развој описмењавања људи, обележен је и у нашој школи.

Познавати свој језик и писмо једно је од мерила образованог човека. У 21. веку се све више говори о информатичкој писмености, али можда пре треба говорити о базичној писмености, а тек онда и о функционалној писмености.

У одељењу IV-3 организован је квиз из правописа у коме смо издвојили неке језичке недоумице. Ученици су показали одлично знање и уживали у такмичењу._______________________

10.06.2022.

ДОСИТЕЈЕВО ПЕРО

Поносни смо што су ученици наше школе и ове године били део највећег дечијег жирија у такмичењу Награда дечије критике Доситејево перо.

Ученици млађих разреда:

1. Лара Агбаба

2. Даница Млинар

Ученици старијих разреда:

1. Катарина Латиновић

2. Ана Слијепчевић

3. Вељко Кизић

4. Огњен Стојичић_______________________

07.06.2022.

РЕЗУЛТАТИ ОПШТИНСКОГ ТАКМИЧЕЊА „ЧИТАЛАЧКА ЗНАЧКА“

Уценици који су освојили награде ПП (поштовани писар) и ПГ (поштовани говорник):

2. разред:

1. Катарина Јеремић ПГ

2. Хелена Војиновић ПГ

3. Јелисавета Милошевић ПГ

4. Бјанка Ратковић ПГ

5. Мила Медић ПГ

6. Коста Рачки ПП

3. разред:

1. Драган Марић ПГ

2. Лара Агбаба ПП

3. Тара Петровић ПГ

4. Николина Тесла ПП

5. Маша Ристић ПП

4. разред:

1. Ана Цветановић ПГ

ЧЕСТИТАМО!_______________________

07.06.2022.

ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС „ПЕСНИЧКА СУСРЕТАЊА ДЕЦЕ И МЛАДИХ“

У сарадњи са Пријатељима деце општине Вождовац, организовано је школско такмичење „Песничка сусретања деце и младих“. На овај литерарни конкурс пријавило се 25 ученика наше школе, од 1. до 5. разреда. Стручни жири је прегледао све радове и одабрао најбоље.

Пасман ученика млађих разреда:

1. Дуња Репак I-2

2. Тара Мрђеновић IV-4

3. Бојан Николић IV-4

Пласман ученика старијих разреда:

1. Павле Виденовић V-2

2. Уна Дедић V-5

Милан Вујић V-3

3. Андрија Пантић V-5

Манојло Миленковић V-5

Ученици који ће школу представљати на општинском такмичењу су: Дуња Репак и Павле Виденовић.

Честитамо свим ученицима, а првопласираним желимо успех у даљем такмичењу!_______________________

30.05.2022.

СВЕЧАНОСТ ПОВОДОМ УРУЧЕЊА НАГРАДА И ДИПЛОМА “ЧИТАМ, ПА ШТА” 2021/22.

У Римској дворани Библиотеке града Београда одржана је свечаност поводом завршетка овогодишњег такмичења “Читам, па шта”. Другу награду освојио је ученик наше школе Гаврило Бундало, одељење VI-1. Свечаности је присусвовао дечји писац Урош Петровић.

Честитамо нашем Гаврилу!_______________________

24.05.2022.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН СЛОВЕНСКЕ ПИСМЕНОСТИ

Поводом Дана словенске писмености, који се обележава 24. маја, у част солунске браће Ћирила и Методија, чланови библиотечке секције су припремили материјал посвећен животу и раду ових мисионара.

Цео текст погледајте ОВДЕ._______________________

13.05.2022.

ЧИТАЛАЧКА РАДИОНИЦА

У оквиру библиотечке секције, одржана је читалачка радионица са ученицима 5-3 одељења. Тања Лебовић, из издавачке “ProPolis Books“, ученицима је на занимљив начин представила књигу „Весела анатомија“.

Циљ ових радионица је афирмација књига и књижевности, да се ученици кроз игру и забаву упознају са различитим темама и областима науке, уметности, природе и саме дечје књижевности. Њихова активност током радионице показује колико уживају у оваквом начину рада._______________________

20.04.2022.

УЧЕНИЦИ КОЈИ СУ СЕ ПЛАСИРАЛИ НА ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ „ЧИТАЛАЧКА ЗНАЧКА“

Цео текст погледајте ОВДЕ._______________________

31.03.2022.

„У СУСРЕТ 2. АПРИЛУ СВЕТСКОМ ДАНУ КЊИГЕ ЗА ДЕЦУ “

Поводом обележавања Светског дана књиге за децу, одржана је читалачка радионица у свим одељењима трећег разреда. Настављајући добру сарадњу са издавачком кућом “ProPolis Books“, и овом приликом нас је посетила Тања Лебовић из ове издавачке куће. Ученици су уживали у занимљивим одломцима одабраних књига „Тату и Пату у чудноватој радионици“ и „ Кућа од медењака“. На овај начин желимо да им сваки сусрет са светом књига буде леп, занимљив и креативан._______________________

09.03.2022.

ШКОЛСКО ТАКМИЧЕЊЕ У РЕЦИТОВАЊУ ОДРЖАНО ЈЕ 3.3.2022. У БИБЛИОТЕЦИ ШКОЛЕ

На школском такмичењу у рецитовању учествовали су ученици од 1. до 6. разреда.

У категорији млађих разреда, школу ће на општинском такмичењу представљати Нађа Ћирић, ученица IV-2 одељења, а у категорији старијих разреда Софија Стефановић, ученица V-2 одељења.

Ученици млађих разреда који су освојили 2. и 3. место:

2. Коста Рачки, II-3

3. Огњен Марић, I-3 и Драган Марић, III-1

Старији разреди:

2. Лена Радовановић, V-4

3. Магдалена Радовић, V-3

Чланови жирија: Слађана Костић, наставник српског језика и руководилац рецитаторске секције, Владенка Ковачевић, наставник српског језика и библиотекар, Горица Клисура, психолог школе.

Честитамо свим учесницима и желимо успешан наступ ученицама које ће школу представљати на општинском такмичењу!

Све слике можете погледати и на нашој страни ГАЛЕРИЈА - "Школско такмичење у рецитовању" или OVDE._______________________

28.02.2022.

„ЧИТАЈМО ГЛАСНО“

Школска библиотека се и ове године прикључила акцији обележавања Националног дана књиге. Циљ ове заједничке активности јесте подстицање читања, као и неговање матерњег језика и културе читања.

Ученици V-3 одељења су читали и рецитовали стихове савремених дечјих песника._______________________

15.12.2021..

ЧИТАЛАЧКА РАДИОНИЦА

Школска библиотека је у сарадњи са Издавачком кућом „ProPolis Books“ организовала читалачку радионицу за ученике другог разреда. Тања Лебовић, једна од уредница ове издавачке куће, на изузетно занимљив начин је представила ученицима књиге: „Тату и Пату у чудноватој радионици“- у којој свака бајка има упутство за читање, „Кућа од медењака“-у којој ученици бирају крај, „ Петронела Јабучица и зачарана воденица“- еколошка бајка. Ученици су уживали у свакој од представљених књига, учествовали у разговору и износили своје утиске._______________________

01.12.2021..

КЊИГА КОЈУ ПРЕПОРУЧУЈЕМ - активност библиотечке секције

Чланови библиотечке секције, ученици V-3 одељења, представили су књиге по сопственом избору, изнели своје утиске о прочитаном и разлоге зашто ту књигу препоручују другима.

Сунчан и топао први дан децембра улепшао нам је дружење у школском дворишту.

Презентовање омиљених наслова настављено је и у учионици са осталим ученицима овог одељења._______________________

23 и 24.10.2021..

ЂАЦИ ПРВАЦИ У ШКОЛСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

Посета школској библиотеци је посебан доживљај за наше најмлађе ученике. Потрудили смо се да им на занимљив начин представимо књиге које могу да позајме и читају. Часови су организовани у сарадњи са њиховим учитељицама: Сузаном Копривицом, Александром Станимировић, Љиљаном Петровић и Јеленом Миладиновић Радиновић._______________________

25.06.2021..

ЗАВРШЕНА ОПШТИНСКА ТАКМИЧЕЊА „ЧИТАЛАЧКА ЗНАЧКА“, „ЧИТАМ, ПА ШТА“ И ПЕСНИЧКА СУСРЕТАЊА

Цео текст погледајте ОВДЕ_______________________

01.03.2021..

ОБЕЛЕЖЕН НАЦИОНАЛНИ ДАН КЊИГЕ- 28. ФЕБРУАР

„ЧИТАЈМО ГЛАСНО“

Поводом Националног дана књиге, Друштво школских библиотекара Србије позвало је све школске библиотекаре да се укључе у акцију „Читајмо гласно“ како би се обележио овај датум.

Циљ ове заједничке активности јесте подстицање читања, као и неговање матерњег језика и културе читања, повезивање школске библиотеке и школе са локалном заједницом, повезивање са установама и удружењима која се баве афирмисањем културе и уметности, као и промоција рада и сарадње школских библиотекара.

Акцији се придружила и наша школа. У школској библиотеци су се дружили ученици првог и другог разреда са библиотекарком Данијелом Јовановић. Читали су стихове Десанке Максимовић, Јована Јовановића Змаја и Душка Радовића._______________________

18.12.2020..

УЧЕНИЦИ НАЈ ЧИТАОЦИ

На основу редовне евиденције о посети ученика школској библиотеци, награђујемо оне који негују љубав према књизи и редовно посећују школску библиотеку

Цео текст прочитајте ОВДЕ_______________________

18.12.2020..

ТАКМИЧЕЊЕ "ЧИТАМ, ПА ШТА"

Поштована децо, учитељи, професори, библиотекари и родитељи,

Библиотека града Београда покреће нови циклус књижевног такмичења "Читам, па шта" за школску 2020/2021. годину. Позивамо вас да се и у овој школског години дружите с нама читајући сјајна пажљиво одабрана књижевна дела, а ми ћемо вас, као и сваке године до сада, за оно што

напишете или нацртате, наградити таблетима (прве награде), вредним књигама (остале награде), као и дипломама за све учеснике.

Рок за слање радова првог круга такмичења је 17. март 2021. године.Очекујемо да до тада сви радови пристигну на нашу имеил адресу citampasta@citampasta.rs како би све било прегледано и оцењено на време и како бисмо објавили списак оних учесника који се пласирају и

читају даље и пишу/сликају још један преказ. У прилогу Вам шаљемо документ са пропозицијама и литературом која је видљива и на читампашта.рс

Радове је неопходно доставити у wоrd форматима који су у прилогу. Потребно је да сваки рад буде посебан документ који у свом називу има одељењење, име ученика и назив школе нпр. Петар Петровић 3/1 ОШ Вук Караџић Кога се тиче како живе приче.

Молимо да у документима буду попуњена сва поља, како би имали неопходне информације о сваком раду.

У жељи и нади да ће нам и овогодишње дружење протећи у сагласју са лепом писаном речи, као што је то било и раније.

Срдачан поздрав,

За Читам, па шта

citampasta@citampasta.rs и Ваша Библиотека града Београда

ЛИТЕРАТУРА - „ЧИТАM, ПА ШТА“ 20202021.

ПРОПОЗИЦИЈЕ - ПРОЈЕКАТ „ЧИТАM, ПА ШТА“ 20202021.

Петар Петровић 31, ОШ ”Вук Караџић” Беуград, Кога се тиче како живе приче

_______________________

23.09.и 25.09.2020..

ДОЧЕК ПРВАКА У ШКОЛСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

Иако је ова школска година почела другачије од претходних због епидемиолошке ситуације, часови са ђацима првацима су протекли у лепом дружењу. Разговарали смо о основним правилима понашања у библиотеци и начину позајмљивања и враћања књига. Наши најмлађи ученици су посебно уживали у читању песама и одгонетању различитих појмова и тако научили како је кроз игру учење лакше и лепше._______________________

30.1.2020..

КВИЗ - ЖИВОТ И ДЕЛО ВУКА С. КАРАЏИЋА

Ученици 8 разреда и ове школске године су проверили своје знање из историје језика. У квизу је било двадесет питања која су везана за развој српског језика, живот и дело Вука

С. Караџића.

Учествовале су четири екипе, из сваког одељења по два ученика:

Катарина Ерцеговић и Јустин Поповић, VIII-1

Милица Гаврић и Лука Николић, VIII-2

Сара Јанковић и Вук Стојановић, VIII-3

Тамара Крстић и Владимир Врховски, VIII-4

Најбоље знање су показали ученици VIII-3 одељења.

Квиз припремиле наставнице српског језика Мирослава Ђурђевић и Владенка Ковачевић.

Техничка подршка: Срђан Бежанић, ученик VIII-1_______________________

23.10.2019..

ПОСЕТА САЈМУ КЊИГА

Одлазак на 64. Међународни београдски сајам књига, са члановима библиотечке секције, и ове године је протекао у лепом расположењу и дружењу._______________________

11.10.2019.

НАГРАЂЕНИ УЧЕНИЦИ ЗА НЕДОВРШЕНУ ПРИЧУ

Ученици наше школе и ове године су били успешни у улози „малих писаца“. Показујући своје литерарне потенцијале и богатство маште, ученици млађег узраста завршавали су причу „Неправда“, а ученици старијег узраста причу“Црвени торањ“, наше познате списатељице Гордане Малетић.

Награђени ученици:

1. награда

Катарина Лапчевић, IV-3

3. награда

Софија Ковачевић, IV-1

Милан Митић, VI-1

ЧЕСТИТАМО!

_______________________

23.9.2019.

ДОЧЕК ПРВАКА У ШКОЛСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

У периоду од 23. до 27. септембра ученици четири одељења првог разреда, са својим учитељицама: Јеленом Гајић, Снежаном Црњаковић, Славицом Вујић и Љиљаном Машић, посетили су школску библиотеку. Упознати су са радом библиотеке и литературом предвиђеном за њихов узраст. Говорили су о свом доживљају библиотеке и књигама које радо читају. Затим су одговарали на питалице из две збирке песама „Чик погоди“ и „Крилате песме“ и одлично се сналазили у одгонетању.

На крају су пожелели да позајме сликовнице и бајке. Надамо се да ће још више развити љубав према књизи.Владенка Ковачевић, библиотекар_______________________

17.9.2019.

ПРЕЛИСТАВАЊЕ ЧАСОПИСА У ШКОЛСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

Ученици 4-1 одељења, са учитељицом Снежаном Којић, провели су један школски час у библиотеци и прелиставали часописе намењене њиховом узрасту. Пошто у школској библиотеци постоје часописи из ранијих година - Дечје новине, Путоказ, Уникат, ученици су имали прилику да упореде садржај са њима познатим часописом Школарац и увиде сличности и разлике у ликовним и литерарним радовима вршњака из ранијег и садашњег периода, приказе књига, приче о часовима, пројектима, екскурзијама...Владенка Ковачевић, библиотекар

_______________________

10.5.2019.

МАЈСКА ПЕСНИЧКА СУСРЕТАЊА

На школском такмичењу најбољих ђака-песника учествовало је дванаест ученика млађих разреда. Додељена је једна прва награда, две друге и три треће:

1. Петар Новичић ( I-4), прва награда (представљаће школу на општинском такмичењу)

2. Андреј Бојанић (I-4), друга награда

3. Софија Алексић (II-3), друга награда

4. Луна Мартиновић (I-4), трећа награда

5. Катарина Латиновић (II-3), трећа награда

6. Јанко Туцовић (II-3), трећа награда

Завршна свечаност доделе признања најбољим ђацима-песницима одржаће се 29. маја, у 11.00 часова, у Центру за културу и спорт „Шумице“. Овогодишњи водитељ „Мајских песничких сусретања“ је млада песникиња Слађана Бушић, новинар у дечјем програму Радио Београда.
_______________________

25.4.2018.

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ „ЧИТАЛАЧКА ЗНАЧКА“

У библиотеци школе одржано је општинско такмичење „Читалачка значка“. Ученици који су се пласирали на општински ниво говорили су о прочитаним књигама пред члановима жирија који су обавили професори српског језика и књижевности: Милица Краљевић, Невенка Стевановић, Софија Панић, Невенка Мојић и Драгиша Јошић.

Награђени ученици су:

Леа Шпановић (II-2) ПП и ПГ

Софија Ковачевић (III-1) ПП и ПГ

Сара Зиндовић (III-1) ПП

Тара Раковић (III-2) ПГ

Павле Живковић (III-2) ПГ

Владимир Матовић (III-4) ПП

Надица Обрадовић (IV-1) ПГ

Милош Петковић (IV-1) ПГ

Ана Матовић (IV-4) ПГ

Анђелија Ивановић (V-1) ПГ

Софија Јевтић (V-1) ПГ

Мина Матовић (VI-1) ПГ

Зоја Ђурић (VI-1) ПГ

Честитамо награђеним ученицима!_______________________

22.4.2018. и 23.4.2018.

ОМАЖ ДОБРИЦИ ЕРИЋУ

У знак сећања на Добрицу Ерића, дечјег песника, драмског и прозног писца, чланови библиотечке секције су припремили и одржали „песнички час“ за ученике првог и другог разреда. На занимљив и креативан начин говорили су о животу и стваралаштву великог песника, приказивали фотографије на пројектном платну, рецитовали стихове најмлађим ученицима и пустили тонски запис песме „Писмо учитељу“ коју је говорио Добрица Ерић.

На крају су осмислили и квиз да провере колико су ученици били пажљиви.

Припремили и реализовали: Теодора Милићевић, Бојана Ракић, Уна Поповић (8-1), Миња Шабовић, Милица Петковић, Јована Брадајић (8-3), Ана Весковић и Јована Даутовић (8-4); техничка подршка Драгиша Ђурић (8-1)..

_______________________

12.12.2018.

ЧИТАЛАЧКА РАДИОНИЦА

Са ученицима 3/1 одељења одржана је читалачка радионица. Сви ученици су донели књигу коју су представили, изнели су своје утиске о прочитаном и разлоге зашто ту књигу препоручују другима.

Радионицу припремиле и водиле Владенка Ковачевић и Снежана Којић.

_______________________

7.12.2018.

КВИЗ „ЖИВОТ И ДЕЛО ВУКА С. КАРАЏИЋА“

Поводом 200 година од изласка првог издања Српског рјечника и 150 година од када је Вуков правопис ушао у службену употребу организован је квиз за ученике осмог разреда.

Подељени су у четири екипе:

Петар Милановић и Алекса Герасимовић,VIII-1
Нађа Алексић и Алекса Лазић,VIII-2
Милица Петковић и Вук Новаковић,VIII-3
Тамара Ераковић и Алекса Стојадиновић,VIII-4.

Прво место освојили су ученици VIII-3 Милица Петковић и Вук Новаковић којима су додељене књиге: „Ризница народних веровања и обичаја у Срба“ и „Српски јунаци у народним песмама“.

Честитамо свим ученицима на учешћу и показаном знању!

Квиз су припремиле Мирослава Ђурђевић и Владенка Ковачевић, техничка подршка Слађана Матијашевић._______________________

23.10.2018.

ПОСЕТА САЈМУ КЊИГА

Чланови библиотечке секције и ученици одељења 5/2 посетили су 63. Међународни сајам књига на коме су обишли штандове омиљених издавачких кућа и уживали у куповини књига.

Ученике водиле Владенка Ковачевић и Слађана Матијашевић25. и 26. септембар 2018.

ДОЧЕК ПРВАКА У ШКОЛСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

И ове школске године смо дочекали наше најмлађе ученике и њихове учитељице: Светлану Максимовић,Драгану Прокић, Светлану Вујановић и Јелицу Чкркић. Добродошлицу смо им пожелели уз поезију и дружење са песникињом Русијом Маринковић која се представила стиховима из две збирке песама „Чик погоди” и “Крилате песме”. Песникиња кроз “игру словима” на посебан начин открива и упознаје децу са биљним и животињским светом. Првачићима су биле занимљиве песме “питалице” и уживали су у одгонетању појмова.

Припремиле и организовале: Владенка Ковачевић и Данијела Јовановић


_______________________

7. и 18. септембар 2018.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПИСМЕНОСТИПоводом Међународног дана писмености одржане су две активности током септембра. Са члановима библиотечке секције је направљен пано на коме су истакнуте различите врсте писмености. На часу српског језика и књижевности, у кабинету информатике, са ученицима 6/1 одржан је онлајн квиз из правописа. Након тога се разговарало о најчешћим правописним грешкама и језичким недоумицама._______________________

25.05.2018.

ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ И ПОХВАЛНИЦЕ ЗА УЧЕШЋЕ НА ТАКМИЧЕЊУ „ЧИТАМ, ПА ШТА““У Одељењу уметности Библиотеке града Београда додељене су награде и похвалнице у оквиру такмичења „Читам, па шта“. У овом такмичењу је учествовало пет ученика наше школе.


Чарна Хаџипетровић је освојила другу награду, а похвалнице су добиле Лана Матејић, Јана Лојовић, Даница Максимовић и Даница Бубало.


Уприличено је дружење са дечјим писцем Бранком Стевановићем који је и доделио награде најбоље пласираним ученицима.ЧЕСТИТАМО!_______________________

22.05.2018.

РАДИОНИЦА- ВРШЊАЧКО НАСИЉЕ КРОЗ ОБРАДУ ЛЕКТИРЕ „ ДЕЧАЦИ ПАВЛОВЕ УЛИЦЕ“Едукативна радионица у оквиру Развојног плана школе реализована је у циљу превенције насиља, смањења инцидентних ситуација, стварања и неговања климе прихватања и уважавања. У радионици су учествовали ученици 6/3 одељења који су износили утиске о поступцима ликова у роману, повезивали радњу романа са свакодневним искуством и ситуацијама у којима су се сами нашли.


Ученици су на крају говорили о значају учешћа у оваквим радионицама и закључили да оне доприносе развијању свести о сопственој одговорности и како да препознају и пријаве насиље.


Радионици је присуствовала помоћница директора Весна Вујичић.


Реализатори радионице: Горица Клисура, психолиг школе и Владенка Ковачевић, наставник српског језика и библиотекар.

_______________________

15.05.2018.

ЗАВРШЕНО ШКОЛСКО ТАКМИЧЕЊЕ „МАЈСКА ПЕСНИЧКА СУСРЕТАЊА“У библиотеци је одржано школско такмичење „Мајска песничка сусретања“ на коме су учествовали ученици млађих и старијих разреда. Трочлани жири: Драгиша Јошић, магистар књижевности, Огњен Караџић, песник и Светлана Вујановић, професор разредне наставе, одлучио је да школу на општинском такмичењу представљају:Аника Средановић 2/3

Лазар Коцић 5/1Срећно!

_______________________

10.05.2018

ДОДЕЉЕНЕ ВЕЛИКЕ ТИТУЛЕ ПОШТОВАНИ ГОВОРНИК И ПОШТОВАНИ ПИСАРНа општинском такмичењу неговања културе читања и вођења читалачких дневника учествовало је 14 основних школа са Вождовца. Стручни жири: Невенка Стевановић, Невенка Мојић, Милица Краљевић и Драгиша Јошић, професори српског језика и књижевности и библиотекари, разговарали су са ученицима о прочитаним књигама и оцењивали најлепше илустроване читалачке дневнике.

По оцени жирија најуспешнији такмичари освојили су Велике титуле Поштовани говорник и Поштовани писар. Међу награђеним ученицима су и две наше ученице:


Мина Матовић, 5/1- Велика титула Поштовани говорник

Марија Стаменовић, 7/1- Велика титула поштовани писар


Честитамо награђеним ученицама!

_______________________

24.04.2018.

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ „ЧИТАЛАЧКА ЗНАЧКА”


Списак ученика који су учествовали на општинском такмичењу „Читалачка значка“ и освојена признања:


1. разред


Селена Радић (1/1 ) ПП и ПГ

Димитрије Тешановић (1/1) ПГ

Катарина Говедарица (1/1) ПП

Ива Зиндовић 1/1 (ПП)

Леа Шпановић (1/2 ) ПП ПГ


2. разред


Софија Ковачевић(2/1) ПП ПГ

Сара Зиндовић (2/1) ПП

Тара Раковић (2/2) ПГ

Павле Живковић (2/2) ПГ

Владимир Матовић (2/4) ПП


3. разред


Ана Матовић (3/4) ПП ПГ

Милош Петковић (3/1) ПГ


5. разред


Мина Матовић (5/1) ПП ПГ

Зоја Ђурић (5/1)ПГ


7. разред


Уна Поповић (7/1) ПГ

Дуња Рајковић (7/1) ПГ

Марија Стаменовић (7/1)ПГНапомена: ПП ПГ- ТИТУЛЕ ПОШТОВАНИ ПИСАР И ПОШТОВАНИ ГОВОРНИК


Честитамо свим награђеним ученицима!
_______________________

20.04.2018.

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ „ЧИТАЛАЧКА ЗНАЧКА”


ЧИТАЛАЧКА ЗНАЧКА - ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ОДРЖАЋЕ СЕ 24.4.2018. У 13 ЧАСОВА У БИБЛИОТЕЦИ ШКОЛЕ_______________________

30.03.2018.

ЗАВРШЕНО ШКОЛСКО ТАКМИЧЕЊЕ „ЧИТАЛАЧКА ЗНАЧКА”


Од 26. до 30. марта, у библиотеци школе, ученици млађих и старијих разреда учествовали су на школском такмичењу " Читалачка значка". Сви ученици заслужују похвале за уложени труд. Показали су креативност у изради читалачких дневника, а на занимљив начин су говорили и о прочитаним књигама. Наставнице српског језика Владенка Ковачевић и Мирослава Ђурђевић одредиће ученике који ће учествовати на општинском такмичењу. Резултати ће бити објављени до 13. априла.

_______________________

21.02.2018.

ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА


Међународни дан матерњег језика обележен је је под слоганом Подели радост читања са свима. Ученици 5/1 одељења читали су цитате познатих аутора о значају књиге и читања, а потом су представили књиге по свом избору и износили утиске. Посебно су били занимљива питања која су постављали једни другима.

Циљ ове активности јесте подстицање читања, као и неговање матерњег језика и указивање на значај школске библиотеке._______________________

01. децембар 2017.

CПИСАК ЛИТЕРАТУРЕ И ПРОПОЗИЦИЈЕ ЗА ТАКМИЧЕЊА „ЧИТАЛАЧКА ЗНАЧКА” И „ЧИТАМ, ПА ШТА”


Литература

Пропозиције

Програм

Правила

_______________________

25. октобра 2017.

ПОСЕТА САЈМУ КЊИГА


Чланови библиотечке секције посетили су Сајам књига и присуствовали Програму за децу и младе - "Нећу да ћутим". У сали "Александар Вучо" представили су се наши познати дечији писци Весна Алексић, Славка Петковић Грујичић и Градимир Стојковић. Ученици су уживали слушајући поезију и одабране стране из њихових нових књига.

Време су искористили и за куповину жељених наслова и лепом дружењу са наставницама српског језика и књижевности Владенком Ковачевић и Данијелом Јовановић

_______________________

12. јун 2017.

ДЕБАТА - УТИЦАЈ ТВ РЕКЛАМА О АЛКОХОЛИЗМУ НА ТИНЕЈЏЕРЕ


У циљу превенције болести зависности и подизања нивоа свести ученика, одржана је дебата Утицај ТВ реклама о алкохолизму на тинејџере у којој су учествовале две екипе -афирмативна и негацијска. Обе екипе су имале јасно дефинисане аргументе и критеријуме којима су заступали своју тезу, а посебно су током дебате била занимљива унакрсна испитивања. Ученици на овакав начин развијају критичко мишљење, негују културу дијалога и уче се како да аргументовано изнесу свој став.

У улози дебатера одлично су се снашли ученици 7. разреда:

Александра Миловић, Марко Миленковић и Вања Шавикин- афирмативни тим

Николета Минић, Срђан Гајић и Никола Арсић- негацијски тим

Дебати су присуствовали ученици 6. разреда, који су аплаузом показали колико им се допада овакав вид ваннаставних активности, а на крају су имали и питања за обе екипе.

Све похвале дебатери су добили и од Весна Вујичић, помоћника директора, Горице Клисуре и Наташе Духанај, психолога и педагога школе.

Ученике припремала Владенка Ковачевић, библиотекар школе.

_______________________

02. јун 2017.

ЧИТАМ, ПА ШТА


У Библиотеци града Београда одржана је завршна манифестација уручења награда и захвалница ученицима који су учествовали на такмичењу ЧИТАМ, ПА ШТА. Награде је уручила Јасминка Петровић, дечји писац. Седам ученика наше школе узело је учешће на овом такмичењу и својим радовима су показали изузетан дар у приказу прочитаних књига. На нивоу града, другу награду освојио је Виктор Стојановски, ученик 3/1 одељења. Остали ученици су добили похвалнице: Лана Матејић, Марија Драгосавац, Марко Гарчевић, Даница Бубало, Дуња Рајковић и Урош Мартиновић.


ЧЕСТИТАМО!


_______________________

06.април 2017.

ЗАВРШЕНО ШКОЛСКО ТАКМИЧЕЊЕ „ЧИТАЛАЧКА ЗНАЧКА“


Школско такмичење „Читалачка значка“ одржано је од 27. до 30. марта, у библиотеци школе. Учествовало је 45 ученика од 1. до 6. разреда. Владенка Ковачевић, библиотекар школе и Мирослава Ђурђевић, наставник српског језика, пажљиво су прегледале читалачке дневнике и разговарале са ученицима о прочитаним делима. Посао за жири није био лак јер су сви ученици показали да заслужују најбоље оцене. У складу са прописаним правилима, пажљивом селекцијом одабрано је 16 ученика, млађих и старијих разреда, који ће учествовати на општинском такмичењу.Млађи узраст:


1. разред

1. Софија Ковачевић ПГ

2. Сара Зиндовић ПП

3. Аида Дестани ПП

4. Маша РадојевићПП

5. Павле Живковић ПГ

6. Тара Раковић ПП ПГ

2. разред

7. Ана Матовић ПП ПГ

3. разред

8. Милица Поповић ПГ

9. Димитрије Апостоловић ПП

4. разред

10. Зоја Ђурић ПГ

11. Мина Матовић ПП ПГ

12. Нина Мијодраговић ПГ

13. Сара Миловановић ПП ПГ

14. Невена Глишић ПП

Старији узраст:

6. разред

15. Уна Поповић ПП ПГ

16. Дуња Рајковић ПГ_______________________

24.март 2017.

ШКОЛСКО ТАКМИЧЕЊЕ „ЧИТАЛАЧКА ЗНАЧКА“


27.3. у 13.ОО часова

ученици 1/2 и 1/4

29.3. у 13.ОО часова

ученици 2/4, 3/3, 3/4, 4/1, 4/2, 4/3 и 4/4

30.3. у 11.00 часова

ученици 1/1

30.3. у 13.00 часова

ученици 6. разреда

_______________________

16.март 2017.

ЗАВРШЕН ПРВИ КРУГ ТАКМИЧЕЊА ЧИТАМ, ПА ШТА


Жири Дечјег одељењa Библиотеке града Београда објавио је списак ученика који су се пласирали на општински ниво. Свих седам ученика наше школе, који су учествовали у првом кругу, пласирало се у наредни круг.

То су:

Лана Матејић (3/4),
Виктор Стојановски (3/1),
Марија Драгосавац (4/3),
Марко Гарчевић (5/4),
Дуња Рајковић (6/1),
Даница Бубало (6/1)
и Урош Мартиновић (8/4).ЧЕСТИТАМО!

_______________________

27.јануар 2017.

ЧИТАЛАЧКА ЗНАЧКА


Пропозиције такмичења „Читалачка значка” можете погледати ОВДЕ

Програм такмичења „Читалачка значка” можете преузети ОВДЕ

_______________________

25.јануар 2017.

ЧИТАМ, ПА ШТА


Библиотека града Београда у школској 2016/2017. години позива све ученике основних школа Београда да се поново укључе у акцију на тему подстицања читања и развијања критичког односа према прочитаном - ЧИТАМ, ПА ШТА.Апелујемо на све библиотекаре основних школа, учитеље, професоре српског језика и родитеље да информишу децу од 2. до 8. разреда о овогодишњем покретању акције и позову их да и у овој школској годину читају квалитетне књиге и да у виду писаног или цртаног рада представе своју импресију изазвану прочитаним. Сваки приказ може бити обима до 2.000 карактера (проверити путем опције Word Count), а пратећа илустрација величина екранске резолуције- 96 dpi.Rок за слање радова за школски ниво такмичења је 25.фебруар 2017.

_______________________

СПИСАК ЛИТЕРАТУРЕ ЗA АКЦИЈУ „ЧИТАМ, ПА ШТА“


2. разред:

Школско такмичење:


Ø „Лота прави лом“, Астрид Линдгрен

Ø „Страх од књиге“, Сузана Тамаро

Ø „Ја и моја сестра Клара“, Димитар ИнкиовОпштинско такмичење:


Ø „Прича о Таталији“, Весна АлексићГрадско такмичење:


Ø „Прича о доброј метли“, Дејан Алексић3. разред:

Школско такмичење:


Ø „Чика Фјодор, пас и мачак“, Едуард Успенски

Ø „Роња, разбојникова кћи“, Астрид Линдгрен

Ø „Кога се тиче како живе приче“, Дејан АлексићОпштинско такмичење:


Ø „Доживљаји мачка Тоше“, Бранко ЋопићГрадско такмичење:


Ø „Судбина једног Чарлија“, Александар Поповић4. разред:

Школско такмичење:


Ø „Мач кнеза Стефана“, Драган Лакићевић

Ø „Риба риби гризе реп“, Јасминка Петровић

Ø „Аги и Ема“, Игор КоларовОпштинско такмичење:


Ø „Овако је то било“, Бранко СтевановићГрадско такмичење:


Ø „Очаране наочаре“, Светлана Велмар Јанковић5. разред:

Школско такмичење:


Ø „Тајна жутог балона“, Никол Лезије

Ø „Мистерија Гинкове улице“, Урош Петровић

Ø „Чарли и фабрика чоколаде“, Роалд ДалОпштинско такмичење:


Ø „4 ½ пријатеља“ (неки од делова), Фридрих ЈоакимГрадско такмичење:


Ø „Тата, ти си луд“, Вилијам Саројан6. разред:

Школско такмичење:


Ø „Књиге лажу“, Дарко Мацан

Ø „Девојчица са шестог месеца“, Муни Вичер

Ø „Воли те твоја Клер“, Ивон ПринцОпштинско такмичење:


Ø „Журка“, Миленко МатицкиГрадско такмичење:


Ø „Срце“, Едмондо де Амичис7. разред:

Школско такмичење:


Ø „Ово је најстрашнији дан у твом животу“, Јасминка Петровић

Ø „Ени из Зелених забата“, Луси Мод Монтгомери

Ø „Хобит“, Џон Роналд Рејел ТолкинОпштинско такмичење:


Ø „Тајни дневник Адријана Мола“, Сју ТаузендГрадско такмичење:


Ø „Ћао, ти“, Пјумини/Марини8. разред:

Школско такмичење:


Ø „Шешир професора Косте Вујућа“, Милован Витезовић

Ø „Збогом мојих петнаест година“, Клод Кампањ

Ø „Африка“, Крејг КолингОпштинско такмичење:


Ø „Духово дете“, Соња ХартнетГрадско такмичење:


Ø „Прва Љубав“, Мирослав АнтићНАПОМЕНА: УКОЛИКО НЕКИ ОД НАСЛОВА НИЈЕ МОГУЋЕ НАБАВИТИ ИЛИ ПРОНАЋИ У ОПШТИНСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ, НА САЈТУ ЋЕ СЕ УСКОРО ПОЈАВИТИ НАСЛОВ КЊИГЕ КОЈУ ЈЕ МОГУЋЕ ЧИТАТИ УМЕСТО ПРЕДЛОЖЕНЕ._______________________

30. новембар 2016.

КВИЗ ЖИВОТ И ДЕЛО ВУКА С. КАРАЏИЋА


У библиотеци школе одржан је квиз о животу и делу Вука С.Караџића. У квизу су учествовали ученици 8. разреда, подељени у две екипе:

Сара Андрејић, Уна Вуковић (8/3), Драган Кузмановић, Александар Јаковљевић (8/1)

Маја Миловић, Матија Зорбић (8/2), Јулијана Костић, Урош Мартиновић ( 8/4)

Ученици су одговарали на задата питања везана за Вукову реформу језика, његова дела, године и личности које су обележиле његову епоху. Ученицима је посебно била занимљива игра асоцијација у завршном делу квиза.

Победила је екипа коју су чинили ученици 8/2 и 8/4 одељења.

Честитамо!

Квиз припремиле: Мирослава Ђурђевић и Владенка Ковачевић, технички део уредила Слађана Матијашевић.

Присуствовали: ученици 8/3 и 8/4 одељења (подршка својим другарима), Горица Клисура, психолог, Весна Вујичић, наставник физичког васпитања, Љиљана Вуковић, наставник хемије и Душко Закић, наставник српског језика.


_______________________

7. новембар 2016.

ЧИТАЛАЧКА РАДИОНИЦА


Ученици 4/5 одељења, уз свесрдну помоћ своје учитељице Снежане Којић, представили су се као озбиљни читачи и љубитељи књиге. Они су на занимљив начин говорили о изабраној књизи и износили своја запажања и утиске о прочитаном. Уживали смо у креативном разговору са њима.


Владенка Ковачевић, библиотекар школе


_______________________

27. октобар 2016.

ПОСЕТА САЈМУ КЊИГА


Ученици 6, 7, и 8. разреда, библиотекар школе Владенка Ковачевић и наставница ТИО Слађана Матијашевић посетили су 61. Међународни сајам књига. Посета је реализована у оквиру библиотечке секције. Обишли смо многобројне штандове, а ученици су посебно уживали у избору и куповини омиљених наслова. Неки су искористили прилику да им аутори потпишу своје књиге.


_______________________

14. октобар 2016.

ЗАХВАЛНИЦЕ УДРУЖЕЊА ПРИЈАТЕЉИ ДЕЦЕ ВОЖДОВЦА


Поносни смо што су ученици наше школе и ове године били део највећег дечијег жирија у такмичењу Награда дечије критике Доситејево перо.

У библиотеци ОШ „Змај Јова Јовановић“ уручене су захвалнице Удружења Пријатељи деце Вождовца ученицима, наставницима и библиотекарима „за неговање културе читања, писања и говора“. Ученици су награђени и лепим књигама.

Млађи узраст: Нађа Ђуровић, Наталија Миловановић и Ива Николић, ученице 4. разреда.

Старији узраст: Нађа Алексић, ученица 6. разреда, Александра Миловић, учениаца 7. разреда и Драган Кузмановић, ученик 8. разреда.

Награђени наставници: Мирослава Ђурђевић, Љиљана Петровић, Сузана Копривица, Рада Русојевић и библиотекар школе Владенка Ковачевић.

Захвалнице је уручио Божидар Делић, извршни директор Удружења Пријатељи деце Вождовца.

_______________________

22. септембар 2016.

ДОЧЕК ПРВАКА У ШКОЛСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ


Дочек најмлађих ученика у школској библиотеци за нас је важан догађај. Промовисати књигу и читање нашим новим члановима посебна је одговорност. Ово је била прилика да и они изнесу своје утиске о омиљеној књизи.


Библиотекарка их је упознала са простором библиотеке, начином рада и позајмљивањeм књига.


Посебно нас је обрадовало када су на крају сви пожелели да одаберу књигу, уз обећање да ће бити редовни посетиоци школске библиотеке.

_______________________

27. мaj 2016.

МАЈСКА ПЕСНИЧКА СУСРЕТАЊА


На завршној свечаности МАЈСКИХ ПЕСНИЧКИХ СУСРЕТАЊА, у ОШ „Бора Станковић“, додељене су ВЕЛИКЕ ОПШТИНСКЕ ТИТУЛЕ- ПОШТОВАНИ ПИСАР И ПОШТОВАНИ ГОВОРНИК.


ТИТУЛУ ПОШТОВАНОГ ГОВОРНИКА добила је Марија Стаменовић, ученица 5. разреда, док је ТИТУЛУ ПОШТОВАНОГ ПИСАРА добио Јустин Илић, ученик 4. разреда.


Честитамо нашим вредним ученицима!


_______________________

19. мaj 2016.

ЧИТАЛАЧКА ЗНАЧКА


У оквиру такмичења „Читалачка значка“, ученицима који су се пласирали на општински ниво додељене су ЗНАЧКЕ и ТИТУЛЕ- ПОШТОВАНИ ПИСАР И ПОШТОВАНИ ГОВОРНИК, у организацији Пријатеља деце Вождовца.


Честитамо свим награђеним ученицима!


2. разред


1. Димитрије Апостоловић ПГ

2. Луција Попадић ПГ

3. Јелена Пешић ПП


3. разред


1. Мина Матовић ПП ПГ

2. Сара Миловановић ПГ

3. Јована Јањушевић ПП ПГ


4. разред


1. Јустин Илић ПП ПГ

2. Сара Шведић ПГ

3. Уна Мрђеновић ПП ПГ


5. разред


1. Даница Бубало ПП ПГ

2. Марија Стаменовић ПГ

3. Дуња Рајковић ПГ

4. Уна Поповић ПП ПГ

5. Алекса Стојадиновић ПГ

6. Јована Даутовић ПГ


7. разред


1. Урош Мартиновић ПГ

_______________________

17. мaj 2016.

МАЈСКА ПЕСНИЧКА СУСРЕТАЊАа


У библиотеци школе одржано је такмичење Мајска песничка сусретања , на коме су ученици од 2.до 8. разреда представили своје песничко умеће.Трочлани жири: Недељко Терзић,песник,Миленко Ђачанин,песник и Драгиша Јошић, испред Пријатеља деце Вождовца, одлучио је да на општинском такмичењу школу представљају:


Милица Поповић, ученица 2/3 и Јулијана Божовић, ученица 8/2.


Међу ученицима млађих разреда,на нивоу школе, 1.награду освојила је Марта Бабић, 2.награду деле Теодора Петковић и Ана Миљковић, а 3.награду Анђела Јевтић,Анастасија Игњатијевић и Нина Миодраговић.


Међу ученицима старијих разреда, на нивоу школе, 2.награду освојио је Дамјан Анђелковић,а 3.награду Дуња Рајковић.


Општинско такмичење, одржаће се 27.маја у 12:00 часова, у ОШ,,Бора Станковић”.Руководилац Дечјег савеза

Биљана Марковић

_______________________

02. април 2016.

ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЧЈЕ КЊИГЕ


У циљу промовисања читања и значаја књиге, чланови библиотечке секције су осмислили занимљив плакат којим су показали која је предност дружења с књигом у односу на мобилни телефон и компјутер.


Поред чланова библиотечке секције, шансу да на кратко буду у улози библиотекара добили су и други ученици.


Као део обележавања овог значајног датума, организовали смо и акцију прикупљања књига за школску библиотеку којој су се радо одазвали ученици и њихови родитељи.


Захваљујемо се свим дародавцима на лепим књигама!


_______________________

22. март 2016.

ЧИТАМ, ПА ШТА


Завршен први ниво такмичења ЧИТАМ, ПА ШТА у организацији Библиотеке града Београда


Ученици који су прошли први ниво такмичења и улазе у општински пласман су:


Софија Андесилић 3/1

Марија Драгосавац 3/3

Сара Миловановић 3/3

Тамара Фабрис 4/1

Нађа Алексић 5/2

Анђела Марчићев 8/4


Приказе нових наслова завршити најкасније до 10. априла 2016.

_______________________

19. фебруар 2016.

ТАКМИЧЕЊЕ „ЧИТАЛАЧКА ЗНАЧКА”


Пропозиције за такмичење "Читалачка значкa" погледајте ОВДЕ

_______________________

Јануар 2016.

ШКОЛСКА СЛАВА


Поводом обележавања Школске славе, чланови библиотечке секције цртали су лик Светог Саве, а најбољи рад

је изложен у библиотеци школе.Аутори: Анђела Беловић, Александра Плавшић и Никола Величковић, ученици VIII&4.


_______________________

23. децембар. 2015.

КВИЗ - ЖИВОТ И ДЕЛО ВУКА С. КАРАЏИЋА


Негујући такмичарски дух и тимски рад, ученици 8/1 и 8/3 одељења показали су изузетно знање у овом квизу. Питања су припремљена на занимљив начин и са јасним правилима приликом решавања. Посебно је била занимљива игра асоцојација.


Квиз припремиле: Мирослава Ђурђевић и Владенка Ковачевић, а Power Point презентацију Слађана Матијашевић, стручна већа- српски језик и ТИО.


Поред ученика-навијача 7/2 одељења, присуствовали су и директор школе, секретар, педагог и психолог.


_______________________

2. и 3. децебар 2015.

СУСРЕТ СА ПЕСНИКИЊОМ РУСИЈОМ МАРИНКОВИЋ


Ученици од 1. до 4. разреда дружили су се са песникињом Русијом Маринковић. Песникиња је представила своју нову збирку песама „Чик погоди“. Педесетак стихованих питалица о животињама дају овој књизи посебну особеност . Ученици су са уживањем слушали песме у којима „животиње играју у свом виртуелном свету“ и учествовали у игри „одгонетања“ .


_____________________

27. октобар 2015.

ПОСЕТА САЈМУ КЊИГА


Поводом стогодишњице рођења Бранка Ћопића, на овогодишњем Сајму књига осмишљен је Дечји програм под називом Испод Бранкових крила. Од понуђеног програма одлучили смо се за радионицу посвећну новим књигама за старији узраст, на којој је Весна Алексић, дечји писац, на занимљив начин говорила о свом новом роману Дођи на једно чудно место. Ауторка је касније ученицима потписивала роман на штанду Креативног центра.

Обилазак штандова и бирање жељених наслова учинило је да овај дан протекне у лепом дружењу ученика и наставника.


______________________

21. октобар 2015.

У СУСРЕТ САЈМУ КЊИГА


Поводом предстојећег Сајма књига ученици од петог до осмог разреда дружили су се са песникињом Драгицом Ивановић. Овај књижевни сусрет протекао је у занимљивом разговору и рецитовању стихова. Песникиња је представила своје књиге и нашим младим литерарцима одговарала на питања у вези са првим почецима и како је изграђивала свој таленат.


Пошто је наша гошћа и главна уредница часописа „НАЈ“, чланови новинарске секције су добили корисне савете за писање извештаја и како да своје место добију на страницама овог часописа.


_______________________

8. септембар 2015.

У НАШОЈ ШКОЛИ ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПИСМЕНОСТИ


Међународни дан писмености обележен је низом активности. Ученици од 2. до 4. разреда исписивали су поруке пријатељства, а најуспешнији су били:


Јована Лазаревић 2/2

Јана Лојовић,Софија Адамовић, Матеа Трајковић- 3/1

Даница Церовић, Луна Ђукић, Емилија Младеновић, Михајло Косовић- 3/2

Сара Миловановић, Вукашин Јакшић, Марија Драгосавац, Наталија Миловановић, Ива Николић- 3/3

Теодора Петковић, Вера Алексић, Анастасија Игњатовић- 3/5

Николина Василијевић, Андријана Грабеж -4/1

Маша Митровић, Нађа Вујовић, Ана Радуловић- 4/2

Саша Спасић, Ања Арсовска, Вања Старчевић, Теодора Марковић-4/3

Јована Лукић, Катарина Ражић, Нура Дестани-4/4

Ученици од 5. до 8. разреда слали су занимљиве СМС поруке:


Поштуј себе, поштуј свој језик

Језик је чувар народног сећања

Нема језика, нема народа

Језик је светло културе

Пази на речи!


Чланови библиотечке секције Анђела Марчићев, Александра Плавшић и Анђела Беловић су на занимљив и креативан начин осмислиле плакат Организације УН за образовање, науку и културу. Издвојен је део текста који упућује на општи значај развоја писмености и изнети упозоравајући подации о броју неписмених људи код нас и у свету.


Едукативне постере са фотографијама познатих личности и одговарајућим језичким поукама поставили смо на сваком спрату, у циљу неговања и заштите српског језика, писма, опште језичке културе и писмености.Пано у школској библиотеци.

_______________________

5. мај 2015

ТАКМИЧЕЊА „ЂАЧКА ПЕСНИЧКА СУСРЕТАЊА”Такмичење Ђачка песничка сусретања одржано је у библиотеци школе 15. 5. 2015. године, у организацији Пријатеља деце Вождовца. Младе поете наше школе показали су умеће у писању, као и у интерпретацији својих песама. Учествовало је једанаест ученика другог и трећег разреда и девет ученика од петог до осмог разреда.

О избору најбољих песама одлучивао је трочлани жири : Недељко Терзић, песник, Драгиша Јосић, представник Пријатеља деце Вождовца и Владенка Ковачевић, библиотекар школе.

Награђени ученици 2. и 3. разреда:

1. место и учешће на општинском такмичењу - Марта Бабић 2/4, Алапача

2. место:

Мина Матовић 2/1, Породични цвет

Даница Лазић 3/1, Песма о зебама

Маша Митровић 3/2, Зимске чаролије

3. место:

Софија Андесилић 2/1, Мај

Сара Миловановић 2/3, Пролећна песма

Катарина Марјановић 2/3, Божић


Жири је посебно тежак задатак имао приликом одабира најбољих песама ученика од 5. до 8. разреда. Одлучено је да сви ученици буду награђени, па су додељене две прве награде, три друге и четири треће.

1. место и учешће на општинском такмичењу - Сара Идворац 8/1, Развод

1. место у школи - Јулијана Божовић 7/1, Протеза


2. место:

Лука Кнежевић 7/3, Фудбал је живот

Јелена Марјановић 5/3, Телефон

Теодора Гацин 5/4, Бели облак


3. место:

Ана Вучић 5/3, Пријатељство

Ана Рајовић 7/3, Шта је то?

Маша Црномарковић 8/4, Љубав

Маја Јевтић 8/4, Београд


Општинско такмичење је 27. 5. 2015. у 12 часова, у ОШ „Бора Станковић“.


Руководилац Дечјег савеза

Биљана Марковић
_______________________

30. и 31. мај 2015.

ТАКМИЧЕЊЕ „ЧИТАЛАЧКА ЗНАЧКА"


Такмичење „Читалачка значка” одржано је 30. и 31. марта у библиотеци школе. Учествовало је 38 ученика од 2. до 8. разреда, којима су додељене похвале и Титуле ПП и ПГ. Читалачке дневнике и излагање ученика оцењивао је трочлани жири: Душко Закић, Мирослава Ђурђевић и Владенка Ковачевић, наставници српског језика.

_______________________

Јануар 2015.

ПАНО „СВЕТИ САВА - ПРИНЦ И ПРОСВЕТИТЕЉ”


Поводом обележавања Школске славе, ученици библиотечке секције су урадили пано „Свети Сава-принц и просветитељ“.

Анђела, Лариса, Алекса и Никола су осмислили цртеже и одабрали занимљиве текстове и цитате.


_______________________

27. октобар 2014.

ВРЕМЕ ЈЕ ЗА КЊИГУ


У понедељак, 27.10.2014. посетили смо Сајам књига. Ученици 5. и 7. разреда присуствовали су програму који је намењен старијим основцима- Велике скитнице (путописна проза), о којој су говорили Гордана Малетић, Милутин Ђуричковић и Лаза Лазић.

Уживали смо у причама познатих путописаца, а онда су се укључили и ученици откривајући које би земље волели да посете.

Након тога смо обишли штандове познатих издавачких кућа и на крају уживали у укусу кинеског чаја.

Ученике су водили Владенка Ковачевић, библиотекар школе, Слађана Матијашевић, наставник ТИО и Душко Закић, наставник српског језика.


_______________________

30. септембар 2014.

РАДИОНИЦА „КАКО НАСТАЈЕ ЧАСОПИС“


У библиотеци школе, 30. 9. 2014. године, одржана је радионица „ Како настаје часопис“ коју су реализовале Драгица Ивановић, уредник часописа „ Нај“ и Катарина Трифуновић,сарадник, а у организацији и сарадњи са библиотекаром школе Владенком Ковачевић. Радионици су присуствовале и Весна Шормаз, руководилац новинарске секције и Горица Клисура, психолог.


Радионица је конципирана тако да су ученици могли да стекну увид у читав процес настанка једног школског часописа на примеру часописа „Нај“. Затим су ученици подељени у четири групе, две су биле у улози УРЕДНИКА а друге две у улози КРИТИЧАРА.


УРЕДНИЦИ - Александра Миловић, Ксенија Перовић, Ана Будишин, Ивана Грковић и Андреј Дашић, ученици 5. разреда, чинили су једну групу, док су у другој групи били ученици 7. разреда Анђела Марчићев, Анђела Беловић, Бранка Срдић, Милош Косовић и Алекса Стојановић. Обе групе имале су задатак да осмисле часопис, нацртају лого, направе концепт , коме би часопис био намењен и шта би читаоци могли да очекују као поклон.


КРИТИЧАРИ - Јулијана Костић, Анђела Димитријевић, Александра Косовић, Милица Доганџић и Урош Мартиновић, ученици 6. разреда, као и друга група у којој су били ученици 8. разреда Доротеа Петровић, Сара Идворац, Мирјана Лепојевић, Петар Митровић и Андреја Андрејић имали су задатак да издвоје добре и лоше стране часописа „Нај“ , као и да изнесу своје идеје за одређене рубрике и илустрације.


Ученици су показали изузетну креативност и вештину у презентовању осмишљеног часописа, као и у критичком осврту на часопис “Нај“.


Надамо се да је ово само почетак сарадње са редакцијом часописа „ Нај“ и да ћемо уживати у сваком броју овог часописа.


_______________________

НАЈ ЧИТАОЦИ у септембру ученици 4/2, а заслуге за то припадају и учитељици Ради Димић.


Признање НАЈ читаоци за октобар припало је одељењу 2/1, а посебне заслуге за развијање љубави према књизи припада учитељици Сузани Копривици.


Одељење 2/2 понело је титулу НАЈ ЧИТАОЦИ у новембру. Све похвале за ученике и њихову учитељицу Александру Станимировић.


Ученици 2/4 били су највреднији у децембру па су заслужено понели титулу НАЈ ЧИТАОЦИ. Све похвале и за њихову учитељицу Јелену Миладиновић.


Ученици 4/1 били су највреднији у фебруару па су понели титулу НАЈ ЧИТАОЦИ. Њихова учитељица Љиљана Машић сигурно је поносна.


НАЈ ЧИТАОЦИ у марту су ученици 5/3 одељења. Честитамо и њиховој наставници српског језика Мири Ђурђевић, која је и одељењски старешина.


У априлу нисмо имали НАЈ ЧИТАОЦЕ па додељујемо титулу НАЈ ЧИТАЛАЦ Филипу Милинковићу, ученику 5/2 одељења. Одељењски старешина и наставник српског језика Мирјана Бркић Јовановић је поносна на свог ученика.


И у мају се издвојио НАЈ ЧИТАЛАЦ - Драган Кузмановић, ученик 6/1 одељења. Честитамо и њему и наставници српског језика Слађани Костић.

Библиотеку води професорка књижевности Владенка Ковачевић.